Lean Six Sigma Training and certification FAQ
Το Lean και το Έξι σίγμα είναι 2 ξεχωριστές μεθοδολογίες που μπορούν να συνδυαστούν για καλύτερα διεργασιακά αποτελέσματα.
To Lean όσο και το Six Sigma έχουν τον ίδιο γενικό σκοπό, να παρέχουν στον πελάτη την καλύτερη δυνατή ποιότητα, με το μικρότερο κόστος και στο πιο σύντομο χρόνο.
Οι δύο μεθοδολογίες προσεγγίζουν τον κοινό τους σκοπό από ελαφρώς διαφορετικές οπτικές γωνίες: Το Lean επικεντρώνεται στη μείωση της φύρας ή των αποβλήτων (wastes) , ενώ η Six Sigma δίνει έμφαση στη μείωση της μεταβλητότητας (variation).
To Lean management έχει επικρατήσει ώς Λιτή διαχείριση στα ελληνικά, αν και ο πιο δόκιμος όρος κατά τη δική μας άποψη είναι Απέριττη διαχείριση. Επίσης ταυτίζεται με την αρχαία ελληνική λέξη απίσχναση.
απέριττος -η -ο [apéritos] : που δεν έχει τίποτα περιττό, που δεν έχει τίποτα περισσότερο απ΄ ό,τι και όσα πρέπει:
λιτός -ή -ό [litós] : 1. (για πρόσ.) που αρκείται σε λίγα, απλός. 2. που είναι απλός, χωρίς αφθονία ή πολυτέλεια: . 3. (μτφ.) που είναι απλός, απέριττος, χωρίς στολίδια
Απίσχνανση – η (ουσιαστικό) : από + ισχνός = αδύνατος, λεπτός] αδυνάτισμα, λέπτυνση
Υπάρχουν διάφορα επίπεδα, ανάλογα με τον ρόλο στην επιχείρηση και το βαθμό απασχόλησης με τη μεθοδολογία.
Τα πιό ευρέως διαδεδομένα επίπεδα είναι τα:
- Lean Six Sigma Yellow Belt
- Lean Six Sigma Green Belt
- Lean Six Sigma Black Belt
Υπάρχουν διάφορα επίπεδα, ανάλογα με τον ρόλο στην επιχείρηση και το βαθμό απασχόλησης με τη μεθοδολογία.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας επίσημος διεθνής φορέας πιστοποίησης. Οι σημαντικότεροι φορείς που παρέχουν πιστοποίηση γνώσης στο Lean Six Sigma είναι ο ASQ ( American Society for Quality), ο IASSC ( International Association Six Sigma Certification), το International Lean Six Sigma Institute (iLSSi) και το The Council for Six Sigma Certification.
Ο ASQ είναι μια παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων με πάθος για την ποιότητα από το 1946. Κάνοντας την ποιότητα παγκόσμια προτεραιότητα, μια οργανωτική επιτακτική ανάγκη και προσωπικό στίγμα, ο ASQ γίνεται η κοινότητα για όσους αναζητούν τις έννοιες της ποιότητας, της τεχνολογίας, ή τα εργαλεία για να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.
Δια μέσου των τοπικών κοινοτήτων, υποστηρίζει και προωθεί την ποιότητα με μεθοδολογίες, ιδέες και εργαλεία που κάνουν τις επιχειρήσεις, τις οργανώσεις, και τις κοινότητες να λειτουργούν καλύτερα.
Προσφέρει γνώση, επαγγελματική κατάρτιση και επαγγελματική πιστοποίηση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Η Τοπική Κοινότητα των Μελών του ASQ στην Ελλάδα (ASQ Local Chapter Greece) αριθμεί σήμερα περισσότερα από εξήντα (60) ανώτατα και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίοι εργάζονται στις πιο γνωστές διεθνείς και ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς της χώρας.
Τον Μάη 2015, η Τοπική Κοινότητα Μελών του ASQ στην Ελλάδα επισημοποιήθηκε στην οργανωτική δομή του ASQ, αποτελώντας την πρώτη επισημοποιημένη τοπική κοινότητα μελών του ASQ στην Ευρώπη.
Το 2016 ιδρύθηκε το πρώτο φοιτητικό παράρτημα της Ευρώπης στο ΑΠΘ.
Μπορείς και εσύ να γίνεις μέλος της διεθνούς αλλά και της τοπικής κοινότητας και του ASQ, ως φοιτητής, εταιρεία ή ιδιώτης.
Η Διεθνής Ένωση Πιστοποίησης Six Sigma είναι μια επαγγελματική ένωση αφιερωμένη στην ανάπτυξη και την ενίσχυση των προτύπων Lean Six Sigma. Ο Οργανισμός IASSC είναι ο μόνος ανεξάρτητος φορέας τρίτου τύπου Lean Six Sigma πιστοποίησης που δεν παρέχει εκπαίδευση ή συμβουλευτικές υπηρεσίες εξασφαλίζοντας έτσι την αξιοπιστία διεξαγωγής των εξετάσεων. Οργανισμό IASSC ασχολείται αποκλειστικά με την πιστοποίηση των Lean Six Sigma και την διαπίστευση οργανισμών .
Το The Council for Six Sigma Certification είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας διαπίστευσης, ιδρύθηκε το 2015 με στόχο να δημιουργηθεί ένα σύνολο προτύπων που θα βοηθήσουν εκπαιδευτικούς φορείς και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο να διδάξουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μαθήματα σχετικά με τη μεθοδολογία του Six Sigma. Η Greece Lean Six Sigma είναι accredited partner του φορέα.
Ναι, συμπεριλαμβάνουμε στις εκπαιδεύσεις μας και όλα τα Body of Knowledge, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να καθίσετε σε εξετάσεις όπου το επιθυμείτε.
Αυτό έχει να κάνει με τις επιχειρησιακές σας ανάγκες και την ωριμότητα του οργανισμού σας. Επικοινωνήστε μας έτσι ώστε να σας κατευθύνουμε σχετικά.
To μάθημα γίνεται στα ελληνικά, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει στα αγγλικά ή τα ισπανικά εαν εσείς το επιθυμείτε.
Το διαπιστευμένο εκπαιδευτικό υλικό των προγραμμάτων που σας προετοιμάζουν για πιστοποίηση Lean Six Sigma, καθώς και οι παρουσιάσεις για τα συγκεκριμένα μόνο προγράμματα είναι στα αγγλικά.
Οι εξετάσεις είναι στα αγγλικά στους φορείς ASQ, IASSC, CSSC, ενώ ο iLSSi προσφέρει εξετάσεις για το Yellow belt στα ελληνικά.
Αυτό έχει να κάνει με τους δικούς σου ρυθμούς και την εμπειρία με τη μεθοδολογία. Ως γενική εικόνα, για κάθε ώρα εκπαίδευσης χρειάζεσαι άλλες 2 ώρες μελέτης.
Στο Lean Six Sigma η ύλη είναι συναθροιστική, δηλαδή, για να καθίσεις σε εξετάσεις Green, θα πρέπει να γνωρίζεις και την ύλη του Yellow. To ίδιο ισχύει και για το Black, θα πρέπει να γνωρίζεις καλά όλη την ύλη των προηγούμενων επιπέδων.
Ακολουθούμε πιστά την ύλη του body of knowledge του φορέα πιστοποίησης και δεν κάνουμε εκπτώσεις στη γνωσιακή εμβάθυνση. Στόχος μας κάθε φορά είναι να φύγετε γεμάτοι αυτοπεποίθηση για τις γνώσεις που αποκτήσατε και να μπορείτε να εφαρμόσετε τη μεθοδολογία στον εργασιακό σας χώρο.
IASSC Certified Lean Six Sigma Yellow Belt™
- BoK:
- Define phase
- Measure phase
- Control phase
- Exam Duration: 2 hours, 60 multiple, english
- Pass score: 580 / 750 points (78%)
- Exam Format: online or paper based
- Recertification required: Yes, every three years, is a 30 question, closed book, proctored exam with a 1 hour allotted time.
ASQ Certified Six Sigma Yellow Belt (CSSYB)
- BoK:
- Six Sigma Fundamentals
- Define phase
- Measure Phase
- Analyze Phase
- Improve and Control Phase
- Exam Duration: 2,5 hours
- Exam Format: 85 multiple-choice questions.
- Recertification required: No
IASSC Certified Lean Six Sigma Green Belt™
- BoK:
- Define phase
- Measure phase
- Analyse phase
- Improve phase
- Control phase
- Exam Duration: 3 hours, 100 multiple, english
- Pass score: 580 / 750 points (78%)
- Exam Format: online or paper based
- Recertification required: Yes, every three years, is a 50 question, closed book, proctored exam with a 1,5 hour allotted time.
ASQ Certified Six Sigma Green Belt (CSSgB)
- BoK:
- Six Sigma Organisation
- Define phase
- Measure Phase
- Analyze Phase
- Improve and Control Phase
- Exam Duration: 4,5 hours
- Exam Format: 110 multiple-choice questions.
- Recertification required: No
- Education and / or Experience: 3 years of work experience, Educational waivers are not granted.
Μα φυσικά! Στο πρώτο επίπεδο εμβαθύνουμε στην κουλτούρα και την φιλοσοφία του Lean Six Sigma και όχι τόσο πολύ στις στατιστικές αναλύσεις.
Αυτό πάντα εξαρτάται από την δική σου ενασχόληση με τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου.
Η εμπειρία μας, μας έχει δείξει ότι το ιδεατό είναι να συνεχίζει κανείς εντός του επόμενου διμήνου, γιατί έτσι έχει χρόνο να μελετήσει καλά την ύλη και φυσικά να ξεκινήσει το project με την ομάδα του.
Εμείς θέλουμε, ερχόμενος κανείς στο green belt, να μας παρουσιάσει το define phase του έργου του. Αν δεν εργάζεσαι αυτή τη χρονική περίοδο, μπορείς να κάνεις ένα υποθετικό έργο.
Μπορείς, αν έχεις εκπαιδευτεί στα δυο προηγούμενα επίπεδα τουλάχιστον 80 ώρες και έχεις ολοκληρώσει ένα Lean Six Sigma Project.
Ακολουθούμε μία διαδραστική προσέγγιση μάθησης, μέσω του gamification και των simulations, μετασχηματίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία από βαρετή μετάδοση πληροφοριών σε μια διασκεδαστική διαδραστική εμπειρία μάθησης.
Ο Master Black Belt είναι το ανώτερο επίπεδο στη μεθοδολογία του Lean Six Sigma. Ο Master Black belt έχει την κατάλληλη γνώση και εμπειρία για να σας εκπαιδεύσει και να σας καθοδηγήσει.
Ο Master Black Belt είναι υπεύθυνος για ένα χαρτοφυλάκιο έργων βελτίωσης, για την υλοποίηση της μεθοδολογίας Lean Six Sigma σε οργανισμούς και φυσικά είναι fully dedicated σε αυτό.
Αυτό εξαρτάται από την ομάδα και τους στόχους του έργου. Αυτό που συνηθίζεται είναι ένα έργο Yellow Belt να διαρκεί περίπου 3 μήνες, ένα έργο Green Belt 6 μήνες και ένα Black Belt έργο 12 μήνες.
Μπορούμε να σας παράσχουμε όλη την υποστήριξη που χρειάζεστε για την υλοποίηση του έργου σας, καθώς και για την προετοιμασία του οργανισμού σας για την υλοποίηση του Lean ή/και του Έξι Σίγμα.
H Λιτή διαχείριση είναι για τα πάντα! Είναι θα θέλαμε κουλτούρα και φιλοσοφία που έχει εφαρμογή σε όλους τους κλάδους της καθημερινότητας μας.
Οι εισηγητές μας είναι Lean Six Sigma Master Black Belts, με 20ετη εμπειρία στη μεθοδολογία του Lean Six Sigma. Είμαστε IASSC Accredited Training Associates για να διεξάγουμε εκπαιδεύσεις σε όλη την Ευρώπη.
To Lean Six Sigma ακουμπάει πάνω στα ΣΔΠ.
Και οι δυο μεθοδολογίες βασίζονται στην διεργασιακή προσέγγιση και χρησιμοποιούν τον κύκλο του Deming ( PDCA) ως πυρήνα.
Ναι, μέχρι στιγμής υπάρχουν 12, μόνο όμως το ISO 18404:2015 είναι επιθεωρήσιμο. Τα κυριότερα είναι:
ISO 13053:2011 Part 1 Quantitative methods in process improvement – Six Sigma – DMAIC Methodology
ISO 13053:2011 Part 2 Quantitative methods in process improvement – Six Sigma – Tools and Techniques
ISO 17258:2015 Statistical methods – Six Sigma – Basic criteria underlying benchmarking for Six Sigma in organisations
ISO 18404:2015 Quantitative methods in process improvement – Six Sigma – Competencies for key personnel and their organizations in relation to Six Sigma and Lean implementation
ISO/TR 16705:2016 Statistical methods for implementation of Six Sigma — Selected illustrations of contingency table analysis
Από τη Λιτή διαχείριση, καλέστε μας για να σας κατευθύνουμε σχετικά.
Τη δήλωση συμμετοχής μπορείτε να την συμπληρώσετε εδώ
Αυτό δεν ισχύει.
Τα online μαθήματα και προγράμματα έχουν δομή, μαθησιακούς στόχους και η επίδοσή σας αξιολογείται με διάφορους τρόπους,
όπως με test και εργασίες.
Ένα online πρόγραμμα μπορεί να είναι εξίσου ή ακόμη και περισσότερο απαιτητικό από ένα παραδοσιακά διδασκόμενο πρόγραμμα, καθώς απαιτεί από τον εκπαιδευόμενο δεξιότητες χρήσης υπολογιστή, άριστες ικανότητες στο γραπτό λόγο και την κατανόηση κειμένου, αυτορρύθμιση και τη θέληση να δουλεύει ανεξάρτητα από τους άλλους, χωρίς όμως να παύει να είναι μέλος της ομάδας.
Μην ξεχνάτε ότι επικεφαλής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είστε εσείς και όχι ο εκπαιδευτής, ο ρόλος του οποίου είναι κυρίως αυτός του καθοδηγητή.
-Προτιμούν την online εκπαίδευση, όσοι:
Έχουν ισχυρά κίνητρα για μάθηση & επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη
Διαχειρίζονται αποδοτικά το χρόνο τους
Είναι περισσότερο ανεξάρτητοι και επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο της μάθησης τους
Προτιμούν να επιλέγουν που και πότε θα έχουν πρόσβαση στο μάθημα
-Προτιμούν την παραδοσιακή διδασκαλία, όσοι:
Παρακινούνται περισσότερο από τους άλλους, είτε στον εκπαιδευτή, είτε στους συμμαθητές τους
Αποδίδουν καλύτερα σε πιο δομημένο περιβάλλον
Προτιμούν περισσότερο την καθοδήγηση του εκπαιδευτή
Θέλουν να παρακολουθούν τη διδασκαλία συγκεκριμένες ώρες και μέρες μέσα στην εβδομάδα, σε συγκεκριμένη τοποθεσία
Η εμπειρία και οι γνώσεις που θα κερδίσετε συμμετέχοντας σε ένα online πρόγραμμα και η στενή σχέση που θα δημιουργήσετε με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτές σας θα συντελέσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση του και την επίτευξη των στόχων σας. Θα σας δοθεί η δυνατότητα να κερδίσετε πολύτιμες γνώσεις, να αναπτύξετε κριτική σκέψη, να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τα οφέλη της συνεργασίας και να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας αποτελεσματικά, θέτοντας προσεκτικά τις προτεραιότητες σας.
Μέσω του online learning και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα εξοικειωθείτε με το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες που προσφέρει και θα γίνετε ανεξάρτητοι, αυτοπαρακινούμενοι εκπαιδευόμενοι, μέλη μιας στενά δεμένης ομάδας που δουλεύει σκληρά στοχεύοντας στη μάθηση.
Το πρόγραμμα επιδότησης ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στην επιμόρφωση των εργαζομένων τους. Μέσω του ΛΑΕΚ κάθε επιχείρηση δικαιούται ένα ποσό το οποίο μπορεί να το δαπανήσει για την συμμετοχή των εργαζομένων της σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ενημερωθείτε αναλυτικά για την επιδότηση ΟΑΕΔ-ΛΑΕΚ από την επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ. Όλα τα προγράμματα μας μπορούν να επιδοτηθούν από το ΛΑΕΚ ΟΑΕΔ.
Ναι, μπορούν να επιδοτηθούν τα σύγχρονα προγράμματα, δηλαδή τα ζωντανά εξ αποστάσεως προγράμματα.Τα στοιχεία του συγκεκριµένου προγράµµατος κατάρτισης καταχωρούνται στο Πληροφοριακό Σύστηµα του ΛΑΕΚ 5 ηµερολογιακές ηµέρες πριν την ηµεροµηνία έναρξής του. Εμείς θα σας κατευθύνουμε σχετικά ώστε να καταθέσετε επιτυχώς όλα τα έγγραφα.
Ναι, φυσικά. Η Greece Lean Six Sigma διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην διεξαγωγή ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης. Το σύνολο των θεματικών ενοτήτων για το οποίο ενημερώνεστε μέσα από την ιστοσελίδα μας, μπορεί κάλλιστα να υλοποιηθεί με συμμετέχοντες μόνο τα στελέχη της εταιρείας σας. Επικοινωνήστε μαζί μας στο +30 231 231 5681 για να κουβεντιάσουμε τις πραγματικές επιμορφωτικές ανάγκες των συνεργατών σας και να καταστρώσουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας.
Υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα άρθρα και επιστημονικά περιοδικά για το θέμα. Το πρώτο βήμα είναι να τα αναζητήσετε στο Google Scholar. Μία καλή αρχή είναι το International Journal of Lean Six Sigma και συγκεκριμένα τα άρθρα:
- Albliwi, S.A., Antony, J. and Lim, S.A.h. (2015), “A systematic review of Lean Six Sigma for the manufacturing industry”, Business Process Management Journal, Vol. 21 No. 3, pp. 665-691. https://doi.org/10.1108/BPMJ-03-2014-0019
- Antony, J., Snee, R. and Hoerl, R. (2017), “Lean Six Sigma: yesterday, today and tomorrow”, International Journal of Quality & Reliability Management, Vol. 34 No. 7, pp. 1073-1093. https://doi.org/10.1108/IJQRM-03-2016-0035
- da Silva, F.F., Filser, L.D., Juliani, F. and de Oliveira, O.J. (2018), “Where to direct research in lean six sigma? Bibliometric analysis, scientific gaps and trends on literature”, International Journal of Lean Six Sigma, Vol. 9 No. 3, pp. 324-350. https://doi.org/10.1108/IJLSS-05-2017-0052
- Raja Sreedharan, V. and Raju, R. (2016), “A systematic literature review of Lean Six Sigma in different industries”, International Journal of Lean Six Sigma, Vol. 7 No. 4, pp. 430-466. https://doi.org/10.1108/IJLSS-12-2015-0050
- Raval, S.J. and Kant, R. (2017), “Study on Lean Six Sigma frameworks: a critical literature review”, International Journal of Lean Six Sigma, Vol. 8 No. 3, pp. 275-334. https://doi.org/10.1108/IJLSS-02-2016-0003
- Raval, S.J., Kant, R. and Shankar, R. (2018), “Revealing research trends and themes in Lean Six Sigma: from 2000 to 2016”, International Journal of Lean Six Sigma, Vol. 9 No. 3, pp. 399-443. https://doi.org/10.1108/IJLSS-03-2017-0021
- Singh, M. and Rathi, R. (2019), “A structured review of Lean Six Sigma in various industrial sectors”, International Journal of Lean Six Sigma, Vol. 10 No. 2, pp. 622-664. https://doi.org/10.1108/IJLSS-03-2018-0018
- Sunder M., V., Ganesh, L.S. and Marathe, R.R. (2018), “A morphological analysis of research literature on Lean Six Sigma for services”, International Journal of Operations & Production Management, Vol. 38 No. 1, pp. 149-182. https://doi.org/10.1108/IJOPM-05-2016-0273
- Yadav, G. and Desai, T.N. (2016), “Lean Six Sigma: a categorized review of the literature”, International Journal of Lean Six Sigma, Vol. 7 No. 1, pp. 2-24. https://doi.org/10.1108/IJLSS-05-2015-0015
Υπάρχουν δύο τρόποι μέσα από τους οποίους μπορείτε να ενημερώνεστε για τα σεμινάριά μας:
- Εγγραφείτε στο δωρεάν ενημερωτικό newsletter της Greece Lean Six Sigma και θα ενημερώνεστε κάθε εβδομάδα για όλα τα νέα προγράμματα και σεμινάρια μας.
- Ακολουθήστε μας στα Social Media
Στείλε μας την ερώτηση σου στο info@greeceleansixsigma.gr