O φορέας ISO έχει δημοσιεύσει από το 2011 το πρότυπο – ISO 13053 – 2011 Ποσοτικές Μέθοδοι στη βελτίωση της διαδικασίας – Six Sigma(1).
Το Six Sigma αναπτύχθηκε αρχικά από τη Motorola το 1986 για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής με στόχο 99,99966% των προϊόντων χωρίς ελαττώματα (δηλαδή, 3,4 λάθη ανά εκατομμύριο ευκαιριών). Σήμερα, η μεθοδολογία εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς δραστηριότητας από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για όλους τους τύπους των διαδικασιών και των υπηρεσιών με στόχο:
• τη βελτίωση των διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με βάση τη στατιστική
• την μέτρηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων
• την προετοιμασία για την αβεβαιότητα
• τον συνδυασμό υψηλών αποδόσεων και οφελών σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο
• κατάργηση του λίπους, των ελαττωμάτων και των λαθών.
“Το Six Sigma μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων θεμάτων των επιχειρήσεων», λέει ο δρ Μισέλ Boulanger, ο Πρόεδρος του JISC και αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής που ανέπτυξε το πρότυπο, “Οι οργανισμοί μπορούν να αναπτύξουν Six Sigma έργα για την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. ”
“Παρά το γεγονός ότι το Six Sigma υπάρχει για αρκετό χρονικό διάστημα, οι βέλτιστες πρακτικές του σε συνδυασμό με ένα πρότυπο ISO βοηθούν ώστε να στερεοποιηθεί και να εδραιωθεί η μεθοδολογία. Ο φορέας ISO είναι σεβαστός και αναγνωρισμένος σε όλο τον κόσμο, και ως εκ τούτου παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο εμπιστοσύνης. Επιπλέον, η δημοσίευση της μεθοδολογίας Six Sigma σε ένα πρότυπο ISO θα ενισχύσει τη διεθνή υιοθέτηση της μεθοδολογίας σε μια συνεκτική μορφή, τη μείωση του κατακερματισμού, και θα παρέχει στους χρήστες μια εναρμόνιση των βέλτιστων πρακτικών », κατέληξε ο Δρ Boulanger.
Τα Έξι Σίγμα έργα ακολουθούν μια καθορισμένη σειρά βημάτων με ποσοτικούς και οικονομικούς στόχους (μείωση του κόστους και / ή αύξηση κερδών), και βασίζονται σε στατιστικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας.Η εφαρμογή περιλαμβάνει τη δημιουργία υποδομής σε κάθε οργανισμό με συγκεκριμένους ρόλους και ευθύνες (π.χ. μαύρη ή πράσινη ζώνη).
Το νέο πρότυπο ISO 13053: 2011, Ποσοτικές Μέθοδοι στη βελτίωση της διαδικασίας – Six Sigma, ασχολείται αποκλειστικά με την εφαρμογή του Six Sigma για τη βελτίωση των υφιστάμενων διαδικασιών και δημοσιεύεται στα ακόλουθα δύο μέρη:
• Μέρος 1: Μεθοδολογία DMAIC – περιγράφει τις πέντε φάσεις του DMAIC ( Define, Measure, Analyse, Improve & Control), βέλτιστες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων, την απαιτούμενη εμπειρία και κατάρτιση του προσωπικού ώστε να συμμετέχει σε τέτοια έργα.
• Μέρος 2: Εργαλεία και τεχνικές – περιγράφει τα εργαλεία και τις τεχνικές, που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε φάση της προσέγγισης DMAIC.
ΤΟ ISO 13053 μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς και οργανισμούς.
Το ISO 13053 Μέρος 1 και Μέρος 2 συντάχθηκαν από την τεχνική επιτροπή ISO / TC 69,
Εφαρμογές στατιστικών μεθόδων, υποεπιτροπή SC 7, Εφαρμογή της στατιστικής και των συναφών τεχνικών για την εφαρμογή του Six Sigma.
Μπορείτε να τα παραγγείλετε από εδώ
________________________________________
(1) Το Six Sigma είναι εμπορικό σήμα της Motorola, Inc.