Συμβουλές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Εάν είστε νέοι στην ηλεκτρονική μάθηση, πρώτα απ ‘όλα, ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ!

Η ηλεκτρονική μάθηση είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αυξήσετε τις γνώσεις και τις δεξιότητές σας σε ένα μοναδικό, ευέλικτο περιβάλλον με τα δικά του ξεχωριστά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες.

Εάν δοκιμάζετε για πρώτη φορά τα online μαθήματα ή ψάχνετε τρόπους για να ενισχύσετε τις τρέχουσες συνήθειες σας, υπάρχουν μερικοί βασικοί τομείς που πρέπει να εξετάσετε πριν έτσι ώστε να επωφεληθείτε πλήρως από την ηλεκτρονική μάθηση.

Σε αυτή τη συλλογή των βέλτιστων πρακτικών μάθησης μέσω διαδικτύου, μοιραζόμαστε συμβουλές και στρατηγικές για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε το εκπαιδευτικό σας ταξίδι, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων:

  • Κρατήστε το μυαλό και το σώμα σας υγιές
  • Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το χρόνο σας και ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς
  • Δημιουργήστε συνδέσεις με την εικονική κοινότητα μάθησης
  • Αξιοποιήστε στο έπακρο τη μάθησή σας
  • Οργανωθείτε πριν την έναρξη του μαθήματος

Αυτοφροντίδα

Η αυτοεξυπηρέτηση (selfcare) είναι σημαντική για την επιτυχημένη μαθησιακή σας εμπειρία. Ένα υγιές μυαλό (και σώμα) είναι ένα μυαλό έτοιμο για μάθηση.

Κατανοήστε τις μαθησιακές σας ανάγκες:

Ζητήστε ευέλικτους τρόπους συμμετοχής στην τάξη που μπορούν να λειτουργήσουν με το πρόγραμμα σας.

Διαλείμματα:

Σηκωθείτε και περπατήστε, βγείτε έξω, μην ξεχάσετε να μετακινήστε. 

Διατηρήστε υγιείς συνήθειες:

Ο εγκέφαλός σας, όπως το σώμα σας, χρειάζεται ανάπαυση και άσκηση. Κοιμηθείτε, μείνετε ενυδατωμένοι, κάντε μικρές βόλτες, τραφείτε σωστά.

Διαχείριση χρόνου

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ηλεκτρονικής μάθησης είναι η ευελιξία, αλλά η υπερβολική ελευθερία μπορεί να δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Βρείτε τρόπους για τη δομή και τη βελτιστοποίηση του χρόνου σας για πότε και πού μαθαίνετε καλύτερα και διατηρήστε τη μάθηση σας σε καλό δρόμο.

Αφήστε χρόνο για μάθηση: Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε καθημερινά τέσσερις ώρες, τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η ηλεκτρονική μάθηση έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι αρθρωτή και ευέλικτη. Μπορείτε να βρείτε 15 λεπτά για να παρακολουθήσετε μια σύντομη διάλεξη βίντεο και να γράψετε τα κύρια σημεία της Άλλες φυσικά, μαθησιακές δραστηριότητες θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο. Να είστε αποφασισμένοι να αφιερώσετε προσωπικό χρόνο για να ολοκληρώσετε επιτυχώς το πρόγραμμα.

Προθεσμίες παρακολούθησης: Προσθέστε τις σημαντικές ημερομηνίες των εργασιών σας σε ένα ημερολόγιο, ώστε να μην χάσετε σημαντικές προθεσμίες.

Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς: όσο μπορείτε, ελαχιστοποιήστε τις περισπασμούς τόσο στο φυσικό σας περιβάλλον όσο και στο ψηφιακό σας περιβάλλον. Κλείστε τα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης στο Web που δεν σχετίζονται με τη μάθησή σας, απενεργοποιήστε την τηλεόραση, κτλ.

Κοινωνική Μάθηση

Η ηλεκτρονική μάθηση σας συνδέει με τους διδάσκοντες και με μια παγκόσμια κοινότητα παθιασμένων συμμαθητών. Βρείτε τρόπους για να συνδεθείτε με αυτές τις κοινότητες μάθησης, από τη συμμετοχή σε φόρουμ έως τη δικτύωση με συναδέλφους.

Κρατήστε τον εκπαιδευτή σας ενήμερο: Ζητήστε βοήθεια από τον εκπαιδευτή σας όταν το χρειάζεστε – ενημερώστε τον για το αν είστε άρρωστος, δεν μπορείτε να συνδεθείτε κλπ.

Αλληλεπιδράστε με τους συμμαθητές σας: Δεν είστε μόνοι σας! Παρουσιάστε τον εαυτό σας, απαντήστε σε ερωτήσεις που έχουν αναρτηθεί από τον εκπαιδευτή στα φόρουμ συζήτησης και απαντήστε στις δημοσιεύσεις της ομάδας σας.

Δημιουργήστε μια ομάδα κοινωνικών δικτύων: Εκτός από τα φόρουμ, δημιουργήστε ένα ξεχωριστό χώρο, όπως μια ομάδα Facebook ή μια συζήτηση για στο Whatsapp ή το Viber, για εσάς και τους συμμαθητές σας έτσι να συνδέεστε, να μοιράζεστε ενδιαφέροντα και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον.

Δημιουργήστε εικονικές ομάδες μελέτης: Κρατήστε τη γραμμή ανοιχτή και βρείτε τρόπους για να συνδεθείτε με τους μαθητές σας που μαθαίνουν σε μικρές ομάδες μελέτης. Οι εφαρμογές συνομιλίας μέσω βίντεο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό.

Επικοινωνείτε με σεβασμό: Ειδικά κατά την ασύγχρονη επικοινωνία, οι συζητήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορεί να είναι εύκολο είναι εύκολο να παρερμηνευτούν. Προωθήσετε μια ευγενική, υποστηρικτική κοινότητα.

Στρατηγικές μάθησης

Στο σύγχρονο μαθησιακό μας περιβάλλον υπάρχουν τεράστιες ποσότητες περιεχομένου για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα που θέλετε να παρακολουθήσετε, να διαβάσετε και να ακούσετε, αλλά η γνώση είναι διαφορετική από την πράξη. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ηλεκτρονική μάθηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε αναπτύξει νέες γνώσεις και δεξιότητες με τρόπο που μπορείτε να διατηρήσετε, να εφαρμόσετε επανειλημμένα και να προσαρμοστείτε σε νέα πλαίσια.

Αφομοιώστε τη νέα γνώση: Επωφεληθείτε από τις καθιερωμένες αρχές της πρακτικής άσκησης, της εφαρμογής και του προβληματισμού. Για να διασφαλίσετε ότι οι νέες γνώσεις και δεξιότητες που έχετε αποκτήσει θα μείνουν και μετά την εκπαίδευση, είναι σημαντικό να επαναλαμβάνετε τις δεξιότητες, να εφαρμόζετε τις γνώσεις σε διαφορετικά πλαίσια και να αναπαράγετε οτι έχετε μάθει. Μια καλά σχεδιασμένη μαθησιακή εμπειρία θα σας προσφέρει ευκαιρίες για εξάσκηση, εφαρμογή και προβληματισμό, αλλά μπορείτε να ενισχύσετε τη μάθησή σας εκτός τάξης, συνδέοντάς την με την καθημερινή ζωή και την εργασία σας.

Στρατηγικές βίντεο: Για τα μαγνητοσκοπημένα βίντεο, ακούστε και γράψτε μια σύντομη περίληψη όσων έχετε ακούσει σε σημειώσεις κάθε λίγα λεπτά. Για τα ζωντανά βίντεο, ειδικά αν το βίντεο είναι διαθέσιμο για να το παρακολουθήσετε αργότερα, αποφύγετε τη λήψη σημειώσεων. Δώστε προσοχή σε αυτό που ακούτε και συμμετέχετε στη συζήτηση για να κρατήσετε την εστίασή σας. Κάντε ερωτήσεις και διευκρινίστε όλα τα γκρίζα σημεία.

Logistics και οργάνωση

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: Οργανωθείτε!

Κάντε εύκολη την πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες: Συλλέξτε τους αριθμούς τηλεφώνου, τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους συνδέσμους υποστήριξης για το πρόγραμμα που παρακολουθείτε σε ένα μέρος, έτσι ώστε, εάν και όταν το χρειάζεστε, να είναι άμεσα προσβάσιμο.

Μην ξεχάσετε να κατεβάσετε τα applications που είναι σχεδιασμένα για την ταμπλέτα ή το κινητό σας έτσι ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τα μαθήματα από παντού.

Δείτε τί άλλες προυποθέσεις χρειάζονται για την επιτυχή συμμετοχή σας:

Αν το μάθημα απαιτεί λογισμικό τηλεδιάσκεψης, κατεβάστε την εφαρμογή και δοκιμάστε πολύ πριν ξεκινήσει μια ζωντανή διάλεξη. Αν οι αναθέσεις μεταφορτώνονται σε μια υπηρεσία σύννεφο (π.χ. Google Drive, Dropbox), βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε τα απαιτούμενα στοιχεία λογαριασμού ή ότι έχετε πρόσβαση στις πληροφορίες πριν από την προθεσμία.

Ελαχιστοποιήστε την εξάρτηση από το WiFi: Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα καλώδιο ethernet και κατεβάστε όλο το εκπαιδευτικό υλικό έτσι ώστε να μπορείτε να μελετήσετε εκτός σύνδεσης.

Πάντα να αποθηκεύετε την εργασία σας: Αποθηκεύστε την εργασία σας τοπικά στον υπολογιστή σας ή / και στο cloud, όπου μπορείτε εύκολα να έχετε πρόσβαση ή στείλτε τη στο email σας.

 

Ξεκινήστε τη μάθηση

Εξερευνήστε τα ηλεκτρονικά μας μαθήματα με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εδώ.

Διενεργούμε εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από το 2013 με συνδυασμό των παρακάτω 2 μεθόδων:

-Εξ αποστάσεως ασύγχρονη τηλεκπαίδευση – διαδικασία διδασκαλίας όπου δεν απαιτείται η ταυτόχρονη συμμετοχή του εκπαιδευτή και των εκπαιδευομένων. Η διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού και η συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου γίνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (moodle), κάνοντας χρήση μόνο ενός απλού φυλλομετρητή, από οποιοδήποτε σημείο με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην πλατφόρμα ανεβαίνουν εβδομαδιαίες εργασίες και οπτικοακουστικό υλικό προς μελέτη.

-Εξ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση – διαδικασία διδασκαλίας με ταυτόχρονη συμμετοχή του εκπαιδευτή και των εκπαιδευομένων σε πραγματικό χρόνο, όπου όμως δεν απαιτείται ο εκπαιδευτής και οι εκπαιδευόμενοι να βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία γίνεται με τη μορφή τηλεδιασκέψεων και η παρακολούθηση των εισηγήσεων γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (Cisco webex), κάνοντας χρήση μόνο ενός απλού φυλλομετρητή, από οποιοδήποτε σημείο με πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής συνάντησης γίνεται διάλεξη από τον εισηγητή και υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης αποριών των εκπαιδευομένων. Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα αμφίδρομης μετάδοσης ήχου και video, ενώ επιτρέπει το διαμοιρασμό της οθόνης του εκπαιδευτή, ώστε να εμφανίζονται όλες οι ενέργειές του (π.χ. ένα αρχείο παρουσίασης) στους συμμετέχοντες στη συνεδρία.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία για τα προγράμματα μπορείτε να δείτε έναν κατάλογο απαντήσεων εδώ ή να επικοινωνήσετε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

[everest_form id=”8478″]

en_USEnglish
Skip to content